Як перевірити сайт на віруси? | Компютерні цікавинки

02.05.2015 18:26

Якщо ви досить багато часу проводите в інтернеті, вам напевно доводилося стикатися з попередженням: «Є інформація, що цей сайт атакує комп’ютери!» І як результат – заблокований доступ на той чи інший сайт. І навіть якщо потім доступ буде відкритий, довіри до сайту вже не буде. Як перевірити сайт на віруси і переконатися в його безпеці?

Звичайно, перевірка сайту на віруси потрібна в основному вебмастеру сайту, який був заражений вірусом – в його інтересах якнайшвидше знову зробити сайт працездатним і повернути довіру користувачів. Але і рядовим користувачам інтернету цілком може знадобитися перевірити сайт на віруси.

Іноді буває так, що вебмайстер вже видалив вірус з сайту, але попередження прибрати ще не встигли. Сайт вже безпечний – але ви про це не знайте і боїтеся на нього зайти. У такому випадку можна перевірити сайт на віруси самостійно. Ще перевірка сайту на віруси може стати в нагоді, якщо вам надіслали посилання на незнайомий сайт, який здається вам підозрілим. Замість того, щоб ризикувати, переходячи по посиланню, можна спочатку перевірити його і переконатися в безпеці.
 
Найзручніше використовувати для перевірки сайту на віруси спеціальні онлайн-сервіси. Скористатися ними дуже просто. Вам потрібно просто ввести адресу сайту у спеціально призначене для цього поле і натиснути на кнопку «Перевірити». Сервіс сам перевірить сайт на наявність вірусів, використовуючи спеціальні антивірусні бази.
 
Можна перевірити сайт на віруси за допомогою сервісa antivirus-alarm.ru . Сайт сканується з використанням антивірусних баз від найбільших світових вендорів (компаній, що постачають ці бази). Повне сканування займає від 1 до 10 хвилин і не припиняється, навіть якщо ви закриваєте сторінку. Результати сканування представлені у вигляді таблиці, що складається з трьох колонок: антивірусна база, версія бази і результат. Їх можна подивитися в будь-який час за постійним посиланням, яке автоматично генерується сервісом.
 
Можна використовувати для перевірки сайту на віруси і сервіс 2ip.ru. Схема роботи з сервісом стандартна: вводимо адресу сайту і натискаємо кнопку «Перевірити». Результати перевірки будуть не такими докладними, як у попереднього сервісу: вам просто повідомлять, чи були виявлені на сайті віруси або підозрілі коди. Зате цей сервіс також перевіряє, чи вважають сайт зараженим пошукові системи Яндекс і Google.
 
Виробники антивірусного ПЗ також надають користувачами інтернету можливість перевірити сайт на віруси. Онлайн-сканер від Dr.Web дозволяє перевірити посилання на наявність вірусів і шкідливих кодів. Результати перевірки виводяться в окремому вікні. Ви зможете побачити, які саме ділянки коду перевірялися. Для кожного перевіряючогося скрипту буде вказано розмір файлу, MD5-хеш і підсумок перевірки.
 
Є й зарубіжні сайти, що дозволяють здійснити перевірку того чи іншого сайту на віруси. Один з таких сервісів – virustotal.com. Зайшовши на сайт, перейдіть на вкладку Submit URL (за замовчуванням активною є вкладка для перевірки на віруси окремого файлу). Сервіс використовує для перевірки різні антивірусні бази (в тому числі і Dr.Web, Kaspersky, NOD32 і т.п.) і, як і перший описаний нами сервіс, видає результат у вигляді таблиці: назва антивіруса, версія, дата останнього оновлення і результат перевірки.
 
Але результати онлайн-перевірки сайтів на віруси не можуть бути достовірними на всі 100%. Сервіс може прийняти за вірус цілком нешкідливий код. Найчастіше сервіси «лаються» на JavaScript бібліотеку jQuery і шифрований код рекламних блоків, розташовуваних деякими сайтами. Самі по собі ці коди нешкідливі, але можуть сприйматися як віруси.