Microsoft Windows цілком може стати відкритою платформою

02.05.2015 18:18

Могутність Microsoft багато років тримається на операційних системах Windows, яка лежать в основі мільйонів ПК, смартфонів і серверів. Разом з пакетом додатків Office продаж ліцензій на цю ОС приносить велику частину доходів програмного гіганта. Проте останнім часом Microsoft переходить на безкоштовне розповсюдження своїх платформ і додатків, але одного разу компанія може піти далі і перетворити ОС у відкриту платформу (Open Source), надавши всім бажаючим безкоштовно коди.

Таку майже сенсаційну заяву зробив один з провідних інженерів Microsoft Марк Русіновіч (Mark Russinovich) на конференції ChefCon в Кремнієвій долині перед сотнями фахівців з Chef: "Це безперечно можливо. Це і є нова Microsoft".

Chef - система управління конфігураціями для спрощення завдань налаштування і підтримки безлічі серверів з підтримкою інтеграції в хмарні платформи на зразок Rackspace і Amazon EC2. Переважно використовується для управління системами на базі Linux, хоча останні версії Chef підтримують і Windows. Коли пан Русіновіч попросив підняти руку тих з присутніх, хто використовує в своїй роботі Windows, лише одна людина з кількох сотень фахівців в залі це зробив - більшість користуються відкритою платформою Linux і у цій аудиторії відносини з Windows щонайменше складні.

Такої реакції і чекав представник Microsoft. "Така реальність, в якій ми живемо", - сказав він, зазначивши що все більше компаній і клієнтів Microsoft спираються у своїй роботі на ПЗ з відкритим вихідним кодом, що необхідно враховувати. За словами пана Русіновіча, компанія виходить на нові платформи і, наприклад, почала просування хмарної служби Azure для Linux - нині вже не менше 20% систем Azure працює під управлінням Linux.

Це важлива зміна для Microsoft, яка довгий час цуралася спільноти Open Source. Але, за словами Марка Русіновіча, зміни необхідні. А враховуючи, що Linux стає все популярнішим, Microsoft може піти далі, не тільки просуваючи своє ПЗ і служби на відкриті платформи, але і перетворивши Windows в ОС з відкритим вихідним кодом. За його словами, всередині компанії розглядаються найрізноманітніші варіанти розвитку її програмних платформ і служб: закрите ПЗ, відкрите, ставка на хмарні служби і так далі.

Звичайно, Microsoft не збирається найближчим часом йти на такий радикальний крок, як перетворення Windows в розряд відкритих ОС - все ж продажу ліцензій на ОС досі становлять значну частку прибутку. Та й відкрити такий величезний і складний код не так просто: потрібно зробити його доступним і зручним для освоєння сторонніми розробниками. Поки компанія зробила відкритим деяке своє ПЗ. Microsoft також активно змінює бізнес-модель і виводить свої ключові програми і служби на якомога більшу кількість платформ, надаючи початкові версії безкоштовно, а просунуті - за передплатою.

Якщо Microsoft зробить Windows відкритою і безкоштовною платформою, ОС може залишитися важливим джерелом прибутку, хоч і непрямим. Вдалим прикладом може служити Android, яка є одним з ключових факторів експансії Google. Такий крок дозволив би Microsoft поширити вплив Windows на ті області, де платформа поступається конкурентам. Відкрите ПЗ легше підлаштовувати під самі різні потреби, а якщо ОС широко поширена, то до використання додатків і служб Microsoft можна залучити більше людей.

Цього року Microsoft зробила відкритими вихідні коди серверного ядра .NET, включаючи ASP .NET 5, Common Language Runtime і Base Class Libraries. Завдяки цьому у розвитку .NET можуть брати участь сторонні розробники, в тому числі у справі перенесення на Linux і Mac. За словами пана Русіновіча, мета цього кроку - привернути розробника до інших продуктів і рішень Microsoft.

Технолог Facebook Філ Дібовіц (Phil Dibowitz), присутній на цій панельній конференції, сказав журналістам, що приємно здивований бажанням Microsoft обговорювати майбутнє ПЗ з відкритим вихідним кодом - це говорить, на його думку, про розвиток компанії: "Таке не могло статися ще два роки назад". До речі, Facebook просуває не тільки відкрите ПЗ, але і відкриті апаратні платформи.

Що ж, шлях Microsoft до світлого майбутнього довгий та тернистий, і хто знає, куди він заведе одну з найвпливовіших компаній в галузі програмного забезпечення. Час покаже.