7 причин, чому ваш комп’ютер гальмує, і як пришвидшити його роботу?

02.05.2015 18:45

1. Температура. Частенько користувачі зовсім не цікавляться температурою процесора та відеоадаптера у своєму комп’ютері, а даремно, тому що коли їх температура надто висока це може привести до гальмування чи навіть до виходу з ладу ПК.
Чи комп’ютер перегріваєтсья можна легко перевірити фізично:
– якщо це системний блок, зніміть кришку корпусу та помацайте пальцем радіатор системи охолодження, але будьте обережні бо можна обпектися, дістати по пальцях від вентилятора або пропустити по собі струм, тому не раджу;
– якщо у вас ноутбук то збільшення температури буде найбільш відчутно через корпус у місці де є видув системи охолодження.
Проте більш надійний та безпечний спосіб перевірити температуру – завантажити спеціальну програму. Запустіть її, виберіть «комп’ютер», далі «датчик». Якщо температура процесора вище 55 градусів, то варто задуматися. В такому разі потрібно перевірити роботу вентиляторів, продути радіатор, а також бажано замінити термопасту, яка скоріш за все висохла за роки роботи.

2. Реєстр. Не дуже добре, коли ви встановлюєте і видаляєте багато програм. На жаль, видалення програми не означає що вона видалена з комп’ютера повністю. А це зайве завантаження процесора при виконанні різних завдань. Скористайтеся спеціальною програмою для видалення.

3. Файл підкачки. Якщо у вас мало оперативної пам’яті і невеликий файл підкачки, то при користуванні більш вимогливими програмами можливе гальмування. Натискаємо правою клавішею миші по значку «мій комп’ютер», далі «властивості» – «додатково» – «швидкодія» – «параметри» – «додатково» – «віртуальна пам’ять» – «змінити» – «особливий розмір», задайте приблизно 2000-2500, далі кілька разів «ОК » і все готово.

4. Автозапуск. Вашу пам’ять з’їдає дуже багато запущених програм. При встановленні програм дуже часто вони додаються в автозавантаження – це такі програми як аська, uTorrent, різного роду утиліти до принтерів та багато інших. Зайдіть в «пуск» – «виконати», напишіть msconfig, у вікні виберіть закладку «автозагрузка». Прибираємо тут всі галочки з непотрібних програм, обов’язково залиште « ctfmon » і звичайно ж свій « антивірус ». Тиснемо потім «застосувати», далі «ок» і «перезавантаження». Після перезавантаження комп’ютера поставте галочку, щоб вам не нагадувало про внесені зміни.

5. Перевантажений системний жорсткий диск. Локальний диск «С» є системним і коли він переповнений, то не вистачає вільного місця для нормальної роботи системи та запуску інших програм і комп’ютер починає гальмувати. Деякі люди тримають величезні теки з музикою і фільмами на робочому столі, а те, що лежить на робочому столі займає місце на диску «С», тому зберігайте великий обсяг на інших дисках!

6. Віруси. Переконайтеся, що ваш антивірус не «заснув», що він працює і оновлюється.

7. Різного роду несправності апаратної частини. Тут проблема може критися в несправності жорсткого диску, відео адаптера, чи інших компонентів комп’ютера. Щоб знати точно – потрібно провести комплексну детальну діагностику за допомогою спеціальних програм та пристроїв, в такому разі бажано звернутись до спеціалістів.