10 цікавих функцій Windows | Компютерні цікавинки

02.05.2015 18:27

1. Викликаємо синій екран смерті
«Синій екран смерті» (Blue Screen of Death) — це вбудований механізм перехоплення помилок, які можуть призвести до пошкодження даних або системи в цілому. Така ситуація виникає, коли з’являються неполадки в функціонуванні вбудованих служб або програм користувача. Зовні це проявляється як раптова зупинка роботи середовища Windows з видачею на екран технічної інформації на синьому тлі. Після цього залишається тільки перевантажити систему.
 
Виявляється, таку ситуацію можна викликати вручну, перервавши роботу Windows. Така необхідність може виникнути, якщо, наприклад, система не реагує на натискання знаменитих [Ctrl] + [Alt] + [Del] (при використанні кнопки Reset завершення роботи буде грубим). Поєднання клавіш для виклику «синього екрану смерті» наступне: утримуючи правий [Ctrl], два рази натисніть на [Scroll Lock].
 
Для того щоб система розпізнавала дану комбінацію, виконайте наступне:
1. Запустіть редактор реєстру (regedit.exe);
2. Відкрийте гілку [HKEY_LOCAL_ MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ i8042prt \ Parameters];
3. В меню «Правка» виберіть «Створити» — «Параметр DWORD»;
4. Введіть ім’я "CrashOnCtrlScroll", натисніть [Enter];
5. Двічі клацнувши мишкою на створеному ключі, задайте ненульове значення, наприклад «1″. Натисніть OK;
6. Закрийте редактор реєстру та перезавантажте систему.

 
 
2. Робимо користувача Windows 7 адміністратором.

Обліковий запис, створюваний при установці Windows 7, хоч і вважається адміністраторській, але насправді повністю таким не є (мабуть, це свого роду захист від дурня).
 
Щоб зробити себе адміністратором, робимо наступне:
1. Переходем c:\Windows\System32\;
2. Знаходимо файл cmd.exe, на ньому клікаєм правою кнопкою мишки і вибираємо з контекстного меню — «Запуск від імені адміністратора»;
3. У вікні набираємо команду — net user Administrator/active: yes — (для англійської версії ОС) або net user Адміністратор/active: yes — (для російської) і Ентер.
 
У відповідь на команду, має з’явитися — виконано успішно. Навіщо це потрібно? Маючи звичайну запис користувача, я стикався з такими проблемами — налаштувавши програму Strong DC + при перезавантаженні, всі налаштування збиваються, вірніше вони просто не зберігаються, виявляється у користувача немає прав зберегти їх у папці program files, також наприклад при копіюванні файлів на диск «С» операційка Вам ввічливо скаже — «Не можу скопіювати, у Вас не вистачає прав»

 
 

3. Прискорюємо роботу інтерфейсу Windows XP

У тому випадку, якщо у вас встановлено не надто багато оперативної пам’яті, то для більш комфортної роботи може знадобитися функція вимикання візуальних ефектів (наприклад, плавне розгортання меню), які, безсумнівно, уповільнюють роботу системи. Для цього виконайте наступні кроки:
 
1. Клацнувши правою кнопкою миші по значку «Мій комп’ютер», в меню, виберіть пункт «Властивості», потім в діалоговому вікні «Властивості системи», перейшовши на вкладку «Додатково», натисніть кнопку «Параметри» з області «Швидкодія».
2. У вікні «Параметри швидкодії» на вкладці «Візуальні ефекти» можете вимикати кожен з них окремо або всі відразу, відзначивши пункт «Забезпечити найкраще швидкодію».
3. Натисніть OK
4. Запустіть редактор реєстру (regedit.exe).
5. Відкрийте гілку [HKEY_CURRENT_ USER\SYSTEM\Control Panel\Desktop].
6. У правій панелі редактора реєстру виберіть ключ MenuShowDelay. За замовчуванням його значення дорівнює 400 — час затримки в мілісекундах, після якого з’являються розкриваються меню.
7. Двічі клацнувши мишею по цьому ключу, введіть значення «0″ для усунення затримки. Якщо ж ви поставите значення «1″, то буде блокований ефект анімації при згортанні / розгортанні вікон. Натисніть OK.
8. Закрийте редактор реєстру та перезавантажте систему.
 
 
4. Домогтися прискорення запуску додатків, а також звільнити трохи оперативної пам’яті можна відключенням відладчика Dr.Watson — спеціальної програми, яка дозволяє проводити діагностику помилок. Для цього зробіть наступне:
 
1. Запустіть редактор реєстру (regedit.exe);
2. Відкрийте гілку [HKEY_LOCAL_MA-CHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AeDebug];
3. У правій панелі редактора реєстру двічі клацніть мишкою по ключу Auto і введіть значення «0″. Натисніть OK;
4. Закрийте редактор реєстру та перезавантажте систему.
 
 
Крім того, можна відключити завантаження непотрібних системних служб, що також позначиться на збільшенні швидкодії. Хотілося б зауважити, що ця процедура є небезпечною, оскільки це може привести до непрацездатності системи, тому ретельно перевіряйте те, що ви робите. Для виконання цієї операції виконайте наступні кроки:
 
1. Відкрийте «Панель управління» через меню «Пуск». Виберіть пункт «Адміністрування», потім у вікні перейдіть на діалог «Служби». Тут є список служб, кожна з яких забезпечена позначками про свій поточний стан і тип запуску.
2. Двічі клацніть по імені служби, відключити яку ви хочете. При цьому ви перейдете в діалогове вікно властивостей, в якому є область «Тип запуску» з спадаючим меню. Тут вам необхідно вибрати пункт «Відключено».
3. Натисніть OK.
 
Служби, які можуть бути відключені
(В залежності від потреб користувача), вибираються з наступного, далеко не повного, переліку:

DHCP-клієнт — відповідає за автоматичний розподіл IP-адрес. Якщо немає мережі (ні локальної, ні модему), то служба не потрібна.

Журнал подій — Займається тим, що веде журнал системних і програмних подій, а також подій в системі безпеки. Якщо ви впевнені, що в системі все оптимально настроєно, то службу можна відключити.

 
 

5. Перезапуск Windows без виходу в BIOS

Знайшов в Win таку ф-цію: можна перезавантажитися, не випадаючи в BIOS (тільки одне ядро Win).
Робиться так: кнопка «Пуск (Start)» => «Завершення роботи». Коли вискочить віконце «Завершення роботи Windows», відзначити пункт «перезавантажити комп’ютер». Далі, натискаємо клавішу «Shift», тримаємо натиснутою, і мишой тиснемо «Так».
Вуаля!

 
 
6. Корисна інформація про вашу систему

Якщо попередні версії Windows приховували, як довго вони здатні працювати без перезавантаження, то Windows 7 в цьому плані є чим пишатися. Увійдіть в командний рядок (Win + R) , і наберіть systeminfo. Комп’ютер видасть багато корисної інформації, в тому числі час безперебійної роботи. Для збереження цих даних у файлі наберіть.

 
 
7. Ярлик для блокування комп’ютера

Якщо ви часто відходите від свого робочого місця, то для блокування комп’ютера можна скористатися поєднанням клавіш Win + L, або ж зробити спеціальний ярлик. Для цього ярлика вказати адресу: «C: \ Windows \ System32 \ rundll32.exe».